Rezoluția Parlamentului European privind Pactul ecologic european
La 15 ianuarie, în timpul ședinței plenare de la Strasbourg, Parlamentul European a aprobat rezoluția privind Pactul ecologic european. Printre alte subiecte, membrii Parlamentului European au salutat propunerea Comisiei Europene de a revizui Directiva privind impozitarea energiei și au solicitat Comisiei să conceapă măsuri coordonate în sensul înlăturării scutirilor de taxe pentru combustibilii de aviație și maritimi în statele membre. Rezoluția subliniază, de asemenea, faptul că lupta împotriva fraudei fiscale, evaziunii fiscale, planificării fiscale agresive și a spălării de bani deține un rol important în atingerea obiectivelor Pactului ecologic european și în conturarea unei societăți echitabile și a unei economii puternice.
TVA pentru IMM-uri: Parlamentul European este în favoarea simplificării
La 15 ianuarie, Parlamentul European a aprobat cu o majoritate extinsă opinia sa cu privire la o directivă de simplificare a TVA pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri). Comisia pentru Afaceri Economice și Monetare (ECON) nu a propus niciun amendament la abordarea stabilită de Consiliul UE. Pe baza acestui text, livrările de bunuri și prestările de servicii de către IMM-uri cu o cifră de afaceri la nivel național sub 85.000 euro pot fi scutite de TVA. Mai mult, statele membre care acordă această scutire companiilor care își desfășoară activitatea pe teritoriul lor vor trebui să aplice scutirea pentru livrările de bunuri și prestările de servicii făcute pe teritoriul lor de entități care își desfășoară activitatea în alt stat membru (dacă cifra de afaceri a acestor entități, provenită din activități desfășurate pe teritoriul UE, nu depășește 100.000 euro).
ECOFIN va lua în discuție impozitarea economiei digitale
Subiectul impozitării economiei digitale va fi dezbătut din nou la nivelul Consiliului pentru afaceri economice și financiare (ECOFIN), la 21 ianuarie. Dezbaterea, solicitată de Luxemburg, are ca scop determinarea situației în care se află negocierile, acestea aflându-se într-o fază crucială, înainte de următoarea ședință a OECD din 20-30 ianuarie. Un alt punct de pe agendă îl reprezintă elementele comune pe care statele membre UE le vor trata în cadrul negocierilor de la OECD. Mai mult, miniștrii de finanțe ar putea trata, de asemenea, pilonul II al reformei referitoare la impozitarea minimă pentru companiile multinaționale (sprijinită deja de Franța și Germania). Din cauza tensiunilor actuale dintre Franța și Statele Unite, este de așteptat ca ministrul francez Bruno Le Maire să caute sprijinul altor state membre UE.
Italia adoptă impozitarea serviciilor digitale
Ca urmare a publicării în monitorul oficial, impozitarea serviciilor digitale în Italia intră în vigoare începând cu 1 ianuarie 2020. Urmând exemplul Franței, Italia a decis să adopte o versiune a impozitării digitale care să o reflecte pe cea propusă de Comisia Europeană. Aceasta impune un impozit de 3% pe veniturile brute obținute pe teritoriul Italiei din servicii de publicitate, transmitere de date, intermediere și piață de desfacere. Impozitul se aplică entităților care generează venituri de cel puțin 750 de milioane de euro, dintre care cel puțin 5,5 milioane de euro provin din Italia, în urma desfășurării unor activități din sfera serviciilor digitale.