Doi dintre cei trei comisarii desemnați au trecut de audierile din Parlamentul European
La 14 noiembrie a.c., comisarii desemnați – Thierry Breton (Franța, Comisar desemnat pentru Piața Internă), Adina-Ioana Vălean (România, Comisar desemnat pentru Transport) și Olivér Várhelyi (Ungaria, Comisar desemnat pentru Vecinătate și Extindere) – au fost audiați de către comisiile de specialitate din cadrul Parlamentului European. Thierry Breton și Adina-Ioana Vălean au primit „undă verde” din partea europarlamentarilor, în timp ce Olivér Várhelyi va fi nevoit să răspundă în scris la o serie de întrebări suplimentare pentru a clarifica posibilele influențe pe care guvernul ungar le-ar putea avea asupra funcției sale de comisar.
La aceeași dată, Comisia Europeană a inițiat procedura privind încălcarea dreptului comunitar împotriva Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, motivată de faptul că Marea Britanie nu a desemnat niciun comisar. Ambasadorul britanic, Tim Barrow, a informat Comisia de faptul că autoritățile britanice nu vor desemna un comisar până când se va instaura un nou guvern britanic.
Parlamentul European adoptă avizul privind TVA pentru comerțul electronic
La 14 noiembrie a.c., Parlamentul European și-a adoptat avizul privind propunerea care modifică Directiva 2006/112. În baza avizului adoptat, conceput de către Ondřej Kovařík (Grupul Renew Europe, Cehia), platformele de comerț precum eBay și Amazon vor fi responsabile de colectarea informațiilor referitoare la vânzările efectuate prin intermediul interfețelor proprii, pentru a sprijini administrațiile fiscale în calculul TVA. Unele estimări evidențiază faptul că TVA necolectată din activitățile de comerț electronic se ridică la cinci miliarde de euro pe an la nivelul UE. Consiliul urmează să se pronunțe definitiv asupra acestei directive.
ETAF a participat la consultarea publică promovată de OECD cu privire la Pilonul 1
La 12 noiembrie a.c., ETAF a participat la consultarea publică, promovată de către Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), cu privire la propunerea Secretariatului OECD pentru o „Abordare Unitară” din cadrul Pilonului 1. ETAF recomandă OECD să asigure, în special, faptul că noile norme fiscale propuse nu vor spori complexitatea și complica birocrația pentru întreprinderile tradiționale, care reprezintă nucleul afacerilor europene. Mai mult decât atât, ETAF a înaintat propuneri cu scopul de a facilita calculul profitului și determinarea Valorii A, evidențiind în același timp necesitatea de a defini mai în detaliu anumite aspecte ale Valorii B. Textul integral care conține feedbackul din partea European Tax Adviser Federation către OECD poate fi accesat pe site-ul ETAF.
Conferința ETAF – 5 decembrie 2019