Impozit suplimentar pentru persoanele juridice care își desfășoară activitatea în sectoarele petrolului și gazelor naturale

Impozit suplimentar pentru persoanele juridice care își desfășoară activitatea în sectoarele petrolului și gazelor naturale

Conf. univ. dr. Marcel VULPOI, expert contabil

Ordinul Ministerului Finanțelor nr. 5.433/2023 privind înființarea persoanelor juridice care desfășoară activități în sectorul petrolier și al gazelor naturale conform art. 1 alin. 183 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 1.185 din 28 decembrie 2023.

Potrivit art. 183 din Codul fiscal se stabilește un impozit suplimentar pentru persoanele juridice care desfășoară activități în sectoarele petrol și gaze naturale.

Prin prezentul ordin sunt menționate persoanele juridice care desfășoară astfel de activități ce intră sub incidența impozitului suplimentar (intră în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2024).

Persoanele juridice care desfășoară activități în sectoarele petrol și gaze naturale sunt cele care desfășoară activități, principale sau secundare, corespunzătoare următoarelor coduri CAEN:

-0610- „Extracția țițeiului”;

-0620- „Extracția gazelor naturale”;

-1920- „Fabricarea produselor obținute prin rafinarea petrolului”;

-3522- „Distribuția combustibililor gazoși, prin conducte”;

-3523- „Comercializarea combustibililor gazoși, prin conducte”;

-4671- „Comerț cu ridicata al combustibililor solizi, lichizi și gazoși și al produselor derivate”;

-4730- „Comerț cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate”; 

-4950- „Transporturi prin conducte”. De reținut: În cazul contribuabililor care desfășoară atât activități corespunzătoare codurilor CAEN prevăzute la art. 1, cât și activități potrivit codurilor CAEN.

Citește mai mult în CECCAR Business Magazine.