ANAF propune modificări la formularul 179 „Declarație privind compensația la carburanți”

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat în transparență decizională un proiect de ordin pentru modificarea OPANAF nr. 1.363/2022 pentru aprobarea modelului și conținutului formularului 179 „Declarație privind compensația la carburanți”.

ANAF menționează, în Referatul de aprobare care însoțește proiectul de act normativ, că, prin OUG nr. 131/2022 a fost modificată și completată OUG nr. 106/2022 pentru susținerea acordării de reduceri ale prețurilor la benzină și motorină și pentru modificarea art.18 din OUG nr. 41/2022 pentru instituirea Sistemului național privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat RO e-Transport și de abrogare a art. XXVIII din OUG nr. 130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

La art. I pct. 1 din ordonanță, s-au stabilit, pe de o parte, prelungirea perioadei de aplicare a prevederilor OUG nr. 106/2022 până la data de 31 decembrie 2022 și, pe de altă parte, extinderea categoriilor de operatori, pentru a evita o potențială discriminare între clienții finali persoane juridice care au posibilitatea să facă alimentări direct din rețele de retail și clienții finali care nu au această posibilitate și se aprovizionează exclusiv pe canalul de comerț cu ridicata.

Citește mai mult în CECCAR Business Magazine.