Viitorul digital al IMM-urilor și rolul contabililor în acest proces. Un document de informare marca Accountancy Europe, disponibil în limba română

CECCAR, în calitate de membru al Accountancy Europe, este la curent cu preocupările la nivel european legate de inovare și digitalizare și pune la dispoziția membrilor și tuturor părților interesate un document adresat factorilor de decizie și nu numai pentru a-i ajuta să înțeleagă mai bine modul în care contabilii pot ajuta IMM-urile în ce privește digitalizarea.

Publicația Viitorul digital al IMM-urilor. Care este rolul contabililor? explică importanța digitalizării IMM-urilor, modul în care profesioniștii contabili pot ajuta întreprinderile mici și mijlocii în acest proces și, nu în ultimul rând, modul în care decidenții politici naționali și europeni pot sprijini digitalizarea IMM-urilor.  

Pandemia de COVID-19 a demonstrat importanța digitalizării companiilor în eficientizarea și diversificarea acestora pentru a face față provocărilor economice și sociale pe care le poate genera o criză. Luând în considerare cele aproximativ 23 de milioane până la 25 de milioane de IMM-uri despre care se crede că își desfășoară activitatea la nivel european, multe dintre acestea nu dispun de oportunități de digitalizare.

Potrivit unui sondaj realizat de Accountancy Europe, există un număr mare de obstacole în calea digitalizării IMM-urilor. Cu toate acestea, companiile pot conta pe contabilii lor. Documentul prezintă detaliat cum pot contabilii sprijini procesul de digitalizare. Prin vasta lor experiență în domeniul funcționării întreprinderilor, aceștia înțeleg fundamentele unui viitor ecosistem complet digital.

Digitalizarea întreprinderilor mici și mijlocii poate atenua, de asemenea, riscurile privind solvabilitatea printr-o prognoză mai bună referitoare la date, precum și prin utilizarea unei evidențe automate și centralizate a acestora.

În document, Accountancy Europe prezintă cititorilor serie de recomandări care vin în sprijinul întregului ecosistem al IMM-urilor pentru a promova digitalizarea companiilor.

Publicația Viitorul digital al IMM-urilor. Care este rolul contabililor? este disponibilă în limba română pe site-ul CECCAR, la secțiunea Publicații – Organisme internaționale – Alte documente de interes.