Comisia Europeană a publicat îndrumări de aplicare a noilor reguli privind comerțul electronic

Direcția Generală impozitare și uniune vamală a Comisiei Europene a publicat îndrumări de aplicare a noilor reguli privind comerțul electronic, ce vor fi implementate începând cu data de 1 iulie 2021 pentru fiecare categorie vizată. Normele TVA privind activitățile comerciale electronice transfrontaliere între întreprinderi și consumatori se vor schimba, scopul acestor modificări fiind de a depăși barierele din calea vânzărilor online transfrontaliere și de a aborda provocările generate de regimurile TVA pentru vânzările la distanță de bunuri și pentru importul de transporturi cu valoare redusă.

Noile reguli privind TVA au drept scop asigurarea unui mediu concurențial echitabil pentru companiile din UE și simplificarea regulilor privind TVA pentru companiile implicate în comerțul electronic transfrontalier.

Care sunt tranzacțiile acoperite de noile modificări?

  • Vânzările la distanță de bunuri în interiorul UE efectuate de furnizori sau de furnizori presupuși;
  • Vânzările interne de bunuri de către furnizorii presupuși;
  • Furnizarea de servicii de către vânzătorii din UE și din afara UE către consumatorii din UE;
  • Vânzări la distanță de bunuri importate din teritorii terțe sau din țări terțe efectuate de furnizori și furnizori prevăzuți, cu excepția produselor supuse accizelor.

Pe site-ul Comisiei Europene, la secțiunea Resurse, sunt disponibile îndrumări (Factsheets), în toate limbile țărilor membre UE, pentru toți cei din lanțul de aprovizionare al comerțului electronic vizați de aceste modificări, de la vânzătorii și platformele online, atât în interiorul, cât și în afara UE, până la operatorii poștali și curierii, administrațiile vamale și fiscale și, nu în ultimul rând, pentru consumatori.

Ghidul TVA One Stop Shop, care oferă detalii practice privind înregistrarea, declarațiile de TVA și plata TVA, este, de asemenea, disponibil în limba engleză, fiind în curs de traducere în toate limbile oficiale ale UE.

Pentru mai multe detalii, vizitați pagina dedicată VAT for e-commerce.

(Copyright foto: 123RF Stock Photo)