Expertizele contabile judiciare în vremuri noi

Ca în cazul altor activități de la nivel național, și activitatea experților contabili judiciari a fost afectată odată cu decretarea stării de urgență de către Președintele României, fiind impuse noi reguli și restricții.

La data instituirii stării de urgență (16 martie a.c.), în multe procese civile și penale care s-au suspendat de drept erau numiți experți contabili judiciari să efectueze expertize contabile cu diferite specializări, termenele depunerii acestor rapoarte fiind după această dată.

Pe durata stării de urgență, procesele civile aflate în curs pe rolul instanțelor de judecată au fost suspendate de drept în baza art. 42 alin. (6) din Decretul Președintelui României nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României.

Totodată, în baza art. 43 alin. (2) din decretul menționat mai sus, și procesele penale aflate în curs pe rolul instanțelor de judecată, inclusiv cele aflate în procedură în camera preliminară, s-au suspendat de drept pe toată perioada stării de urgență.

Conform actului normativ amintit, pe durata stării de urgență, atât în cazul proceselor civile (art. 42), cât și în cazul proceselor penale (art. 43), activitatea de judecată a continuat în cauzele de urgență deosebită apreciate ca atare de judecător sau instanța de judecată, precum și în alte situații menționate de decret.

Suspendarea de drept a proceselor a fost anunțată pe portalul instanțelor de judecată, la data termenului, la rubrica Soluția pe scurt, cu mențiunile următoare, după caz: „Suspendat de drept în baza art. 42 alin. (6) din Decretul Președintelui României nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, pe toată perioada stării de urgență” sau „Suspendat de drept în baza art. 43 alin. (2) din Decretul Președintelui României nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, pe toată perioada stării de urgență”.

Dacă data termenului de judecată (a procesului suspendat) până la care expertul contabil judiciar trebuia să depună raportul de expertiză contabilă a fost în perioada stării de urgență, acesta nu mai avea obligația să depună raportul de expertiză contabilă la acea dată, intervenind aici noul termen stabilit după 14 mai a.c., data ieșirii din starea de urgență (după prelungirea acesteia, conform Decretului Președintelui României nr. 240/2020).

Totuși, expertul contabil judiciar putea depune raportul de expertiză la instanța care l-a solicitat dacă raportul era finalizat, obținuse viza auditului de calitate de la Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR) și avea posibilitatea de a face acest lucru având în vedere regulile de distanțare socială impuse de autorități. Dacă, pe durata stării de urgență, expertul dorea să depună raportul la instanța care l-a solicitat, ar fi fost de preferat ca acesta să fie trimis prin poștă cu confirmare de primire și valoare declarată.