Noutăți fiscale europene din Buletinul de știri ETAF – 2 decembrie 2019

Consiliul Concurenței (COMPET) sistează raportarea pentru fiecare țară în parte

La 28 noiembrie a.c., Consiliul Concurenței a discutat propunerea privind raportarea pentru fiecare țară în parte (CbCr), care impune companiilor să publice într-un raport anumite date contabile. În timpul discuției, 12 state membre și-au exprimat opoziția față de propunere: Luxemburg, Letonia, Slovenia, Irlanda, Estonia, Austria, Suedia, Republica Cehă, Ungaria, Croația, Cipru și Malta. Prin urmare, nu s-a întrunit majoritatea calificată necesară pentru aprobarea propunerii și nu a avut loc un vot oficial. În plus, zece dintre aceste țări (cu excepția Croației și a Austriei) au semnat o declarație comună conform căreia propunerea ar trebuie negociată pe același principiu conform căruia se negociază impozitele în cadrul Formațiunii Afaceri Economice și Financiare a Consiliului (ECOFIN), caz în care Parlamentul European are doar rol consultativ.

Mandatul Ursulei Von der Leyen a început în mod oficial

La 27 noiembrie a.c., membrii Parlamentului European au adoptat cu o largă majoritate (461 de voturi „pentru”, 157 „împotrivă” și 89 de „abțineri”) Comisia von der Leyen. Noua Comisie, care a preluat funcția la 1 decembrie a.c., a fost aprobată cu o majoritate mai mare decât Comisia Juncker în 2014. Toți membrii Partidului Popular European (EPP) au votat în favoarea noii Comisii. În partidele Renew Europe și Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților au existat opinii divergente, însă majoritatea deputaților a votat în favoarea noii Comisii. Majoritatea deputaților din Partidul Verzilor și Alianța Liberă Europeana (EFA) s-a abținut, în timp ce deputații din cadrul Partidului Stânga Unită Europeană/Stânga Verde Nordică (GUE/NGL) și din Grupul Identitate și Democrație (ID) au vota împotriva noi Comisii. Membrii Grupului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR) au fost împărțiți în susținători, abstenționiști și opozanți.

Comisia Europeană trimite Polonia în fața Curții de Justiție din cauza nerespectării Directivei privind impozitarea energiei

La 27 noiembrie a.c., Comisia Europeană a decis să trimită Polonia în fața Curții de Justiție din cauza nerespectării Directivei privind impozitarea energiei. Conform legislației poloneze, anumite produse energetice utilizate în întreprinderile energofage, care intră sub incidența Sistemului UE de comercializare a cotelor de emisie de gaze cu efect de seră (ETS), sunt scutite de accize. Conform Comisiei Europene, această normă intră în conflict cu obiectivele climatice ale Uniunii Europene și distorsionează considerabil concurența în UE. Decizia de a trimite Polonia în fața Curții Europene de Justiție urmează scrisorii oficiale de notificare transmisă la 8 martie 2018 și avizului motivat trimis la data de 25 iulie 2019.

Parlamentul European adoptă scutirea de TVA și de accize a proviziilor forțelor armate

La 26 noiembrie a.c., Parlamentul European a adoptat proiectul de raport privind propunerea pentru o directivă cu privire la scutirea de TVA și accize a proviziilor către forțele armate care iau parte la eforturile europene de apărare. Raportul adoptat a fost întocmit de către raportorul Paul Tang (Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților, Țările de Jos). Directiva are ca scop armonizarea sistemului TVA aplicabil pentru eforturile de apărare din cadrul UE și NATO. Consiliul și-a adoptat deja poziția în cadrul ECOFIN la 8 noiembrie a.c.

Franța susține propunerile fiscale ale OECD

La 26 noiembrie a.c., în timpul unui discurs din cadrul Forumului Global privind Transparența Fiscală, ministrul de finanțe francez, Bruno Le Maire, a susținut propunerea OECD din cadrul Pilonului 1, referitoare la revizuirea normelor fiscale la nivel global. De asemenea, acesta și-a exprimat speranța ca și alte țări, în special China și SUA, să își exprime acordul față de legislația fiscală globală pentru întreprinderi, propusă de către OECD. Nu în ultimul rând, a reamintit faptul că, în ceea ce privește Pilonul 2, țările mai trebuie să ajungă la un acord privind metoda de impozitare și rata de impozitare. Cu toate acestea, a atras atenția asupra faptului că rata de impozitare de „12,5% pare a fi un bun punct de plecare și de referință pentru o rată de impozitare minimă pentru întreprinderi”.

Conferința ETAF – 5 decembrie 2019

Nu ratați oportunitatea de participa la Conferința ETAF privind „Dinamica viitoare a politicii fiscale UE” din 5 decembrie 2019, la Bruxelles. Consultați programul conferinței și înscrieți-vă la adresa de e-mail info@etaf.tax. Mai sunt doar câteva locuri disponibile!